Tuesday, 2 September 2014

Beauty of Nature ^_^

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah aku selesai menghabiskan cuti selama 2 bulan lebih n aku rasa ni la cuti yg paling best setakat ni..sebab apa tau?

1) Masa aku Tingkatan 3 dulu kan..aku saaaaangat teringin bawak sorang classmate menyertai aktiviti Yayasan Al-Khalifah..masuk ke kg2 org asli n menyebarkan dakwah Islam disana..kalo x reti nk berdakwah pun..tolong masak pun jadilah.

Al-kisahnya..angan2 aku ni tercapai bila aku masuk usim...lagi best bila kawan skola menengah n 2 org kakak aku pun ikut skali.. ^_^

kitorang pergi berkampung di Pos Balar Lama, Gua Musang, Kelate selama 4 hari.. perjalanan nak kesana mmg jaaaaaaaaaaaaaaaauhhh sgt..tapi bila dah sampai.. aku terpegun..Subhanallah..betapa cantiknya ciptaan-Mu ya Rabb :)


Antara aktiviti yg kitorang buat ialah..

                                                      Persiapan Jamuan Raya ^_^

                                        Masak lemang n ayam dalam buluh..nyummmyyyy

                                               Masak lemang n ayam dalam hujan ^_^

My two sisters jadi ustazah pilihan kejap..ajar amali solat..^_^


                                                         TARIKKK!!! HAHA

                                      Belon diikat pada kaki masing2 untuk game seterusnya..

                                  Pijak belon kawan..masa ni..masing2 gaya ada nak larikan diri.^_^

                                                    Main tali skipping ^_^

 with my classmate ^_^ 

                                                 AWESOME TEAM ^_^

*Guys, I wish to meet you again :)

2) Lepas tu..aku fly ke Sandakan, Sabah..berkampung di rumah abang aku kat sana..abang aku bawak aku n kakak ipar pergi jalan2 ke Tenom..

Amende la Tenom ni kan..x pernah dengar pun.ntah cantik ke idok. tu la first impression aku..huhu..

Dari Sandakan ke Tenom ni..'x jauh' pun..6 jam JE HAHA

Sepanjang perjalanan ke Tenom..kitorang singgah banyak tempat..

                                                  Disini..udaranya fresh sangat :)


                                             Nampak x Gunung Kinabalu kat belakang tu?

                                                    Drama Gunung Kinabalu?errr
                   

                                                        Gamba terbaik ^_^

                                                          Taman Orkid Hybrid.


                                    Sebuah sungai di Banjaran Crocker..cantik..subhanallah :)


                    Apela yg kak amy citer kat dorang kan?kusyuk betol deme mendengar..

                                                                Baby n Syahira ^_^

                                                Gamba candid..semestinya kerja abang can.

 Allah Berfirman:
 (yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, Hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenang. (Ar-Rad:28)

               Good Bye Sabah.. I wish to come here again, in sya Allah..

     *Thanks to abg can n kak amy ^_^

Tuesday, 5 August 2014

هدايه

Assalamualaikum semua..alhamdulillah.. ermm..sebenarnya kan..aku ada baaaanyak sgt nak tulis kat sini..tapi x tau la sempat ke x nak tulis semua..


1     1-  Semua orang tahu apa yg terjadi di Gaza pada bulan puasa yg lalu..perkara yg sama terjadi pada syiria,  Iraq, iran, Burma, selatan Thailand, Anggola, Afrika, Yaman dan banyak lagi umat Islam yg tertindas di seluruh dunia..tapi yg kita Nampak Cuma Gaza dan Syiria je..

Even kat Malaysia pun..masih ada beberapa perkara yg jelas menunjukkan umat Islam tertintas di   Negara yg menjadikan Islam sebagai agama rasmi..tertindas di Negara sendiri..

COMANGO telah mendapat sokongan majoriti drpd pemimpin2 Islam ***** sampai Mufti Perak suruh dorang mengucap balik..COMANGO yg menghapuskan hak orang Islam secara TOTAL di Malaysia..aku x tau la apa akan jadi nanti :(

































 Aku terjumpa satu artikel dalam BH yg mengatakan bahawa rakyat Malaysia sepatutnya tidak berjihad di Syiria..hmmm.. cuba bayangkan kalo ada orang melayu kat mana2 negeri kat Mesia ni yg diculik atau dipenjara(atas sebab ditipu dan sewaktu dengannya) kat luar negara, aku yakin kerajaaan mesia akan buat apa saja untuk bawak balik orang tu ke Negara ni.. 

Tapi aku pelik bila saudara SEAGAMA yg tidak berdosa dibunuh oleh kambing2 Zionis dan syiah laknatullah..  ada antara kita yg pekakkan telinga dan butakan mata seolah-olah mcm x tahu apa yg berlaku…kalo ditakdirkan perkara yg sama berlaku kat Mesia ni..baru kita tahu langit tu tinggi ke rendah.nauzubillah..

Saudara2 kita di sana..

Diseksa dgn macam2 cara, ada yg diletakkan dalam bilik seorang diri yg dipenuhi anjing liar+lapar, tubuh mereka dialirkan arus elektrik yg sangat tinggi, wanita2 dirogol sampai ada yg bunuh diri sbb x tahan sgt dah..dan ratusan jenis seksaan lagi yg dorang SEDANG rasa saat ni..

Mungkin bukan ibu, kakak or adik perempuan dorg yg dirogol dan dibunuh depan mata,

Mungkin bukan ayah, abang or adik lelaki dorang yg diseksa sampai mati dalam penjara,



Sebab tu dorang pekakkan telinga, butakan mata dan mengatakan kita sepatutnya tidak perlu berjihad di sana..bahkan yg lebih bodoh lagi..bila mengeluarkan statement bahawa rakyat Negara ini tidak perlu memboikot produk yahudi…tidak ada faedahnya bahkan merugikan ekonomi Negara..katanya.. HAHA.. apa susah..kita kan ada pakar ekonomi yg hebat2..carilah inisiatif lain..x mati aih kalo x makan McD..bukannya sihat makanan tu..maksud aku bukan McD je tapi mana2 fast food.. dan x sepatutnya makan selalu..

Aku rapat dengan sorang pensyarah..aku panggil dia Ustaz Samer or Dr. Samer sbb dia ada PhD dalam bidang Syariah dan dia berasal dari Palestin.. 

Dialah yg menyediakan jadual hafazan aku setiap bulan bahkan dia jugaklah yg membetulkan bacaan Quran aku setiap minggu kat office dia.. bila aku baca Quran mcm biasa..dia betulkan bacaan ikut lahjah arab sampai berbelit-belit lidah ni haha!

 Bukankah Nabi SAW menggalakkan kita membaca Quran mengikut lahjah arab? ^_^

Aku tahu betapa sayangnya ustaz pada Tanah Palestina..so..bila ada je berita Gaza diserang atau bom phosphorus atau apa saja yg berlaku disana , aku turut berasa sedih yg amat sgt.. sukar digambarkan perasaan ini.. :(

Aku tabik spring kat PM Turki..Erdogan sebab dia mengeluarkan statement bahawa Turki akan menghantar bantuan ketenteraan kalo Gaza musnah..Allahuakbar!..Moga Allah merahmati seluruh penduduk Turki..AMINNNN!

 Kepada keldai2 Zionis dan Syiah laknatullah.. Kamu harus ingat bahawa mujahidin kami kuat dan tidak takut mati..bahkan mereka sgt inginkan syahid..mereka tidak pengecut seperti kamu!

WAhai keldai2 Zionis, hantarlah roket, bom atau yg paling canggih sekalipun kepada kami..

              Nescaya kami menembakmu dengan tepat dan menghantar kamu semua ke neraka!

Wahai saudaraku, berdoalah.. walaupun doa merupakan sekecil-kecil usaha tapi doa ialah sekuat-kuat senjata!

 2-      Masa bulan puasa haritu..aku ada join kakak ipar aku bukak puasa dgn TV al-Hijrah kat sebuah hotel milik Tabung Haji.. lepas bukak puasa aku terus rush ke hotel untuk solat..lepas berwuduk aku tengok ada dua orang wanita sedang solat berjemaah. Aku pun join la..

Masa imam tengah baca surah Al-Fatihah..aku mcm kenal je suara tu.. mcm suara sorang artis yg aku kenal…sorang artis yg dulunya pakai seksi giler tapi alhamdulillah sekarang dia sudah banyak berubah.. tapi aku x sure sgt la..betul ke artist tu yg aku fikir.. mgkin x kot..buat apa dia nk solat kat sini dgn aku..dia kan artis..maybe la.. (Nampak sgt aku solat x kusyuk hahahahahaha)

Lepas bagi salam kiri kanan..n baca doa lepas solat.. masa aku nk salam la dgn dia..alangkah terkejutnya aku.. mmg dia la artis yg aku fikirkan..

                                                                 aku n Diana amir ^_^
    
    3-     Tiga hari sebelum raya..aku bukak puasa kat Batang Kali dengan sahabat aku..suara dia merdu~ala2 Najwa Latif gitu ^_^.. n aku balik ke rumah naik ktm..bukan jauh sgt pun rumah aku..Sungai Buloh je.. (hmm..sebenarnya...jauh la jugak)

       Dalam ktm tu..aku berkenalan dgn sorg perempuan..sebaya dgn aku.. namanya Hidayah.. dia menjalani praktikal dlm course Travel n Tourism di Melaka.. dia sgt baik..subhanallah.

Dalam masa yg sgt singkat tu..kami berkongsi mcm2 cerita..tulah hikmah ktm lambat sangat haha! Kami berborak macam dah lama kenal tapi sayangnya..dia x pakai tudung dan rambutnya bewarna ******..

Dalam hati aku bermonolog sendiri,

“Hidayah..kamu cantik dan sgt manis orangnya.. tapi kamu akan kelihatan lebih cantik kalau bertudung..”

Doaku semoga Hidayah mendapat ‘hidayah’! amiiinn in sya Allah ^_^

*Sempena Syawal yg mulia ni..aku nk minx maaf atas semua silap salah aku sama ada sengaja   atau tidak.. bukan pada bulan Syawal saja..tapi setiap masa dan setiap saat..maafkan aku..aku manusia..sentiasa tidak sempurna..  thanks kpd sesape yg wish besday kat aku..may Allah bless all of you..ameen :)

Tuesday, 13 May 2014

الصبر من الإيمان

Assalamualaikum semua.. lama sangat aku x update blog ni..bukan sbb x de idea.. tapi sebab banyak sgt assignments.. Allah..rasa macam nak terpacak semua rambut aku. assignment Grafic Design, Database memerlukan kesabaran yang MAHA TINGGI.. dan aku bersyukur kerana aku dikurniakan minat untuk buat benda2 alah  ni...ya.. minat..itulah sebab yang membuatkan aku dapat bertahan sampai sekarang.. bukan setakat dua subjek tu.. tapi jugak bertahan dengan kesusahan subjek2 yg lain.. aminn..in sya Allah.. :)

Okay2.. tu citer pasal assignments.. ni nak citer pasal USIM..

USIM mewajibkan semua students menyertai program lawatan antarabangsa..kitorang kena bayar yuran untuk LA tu.. dan aku sgt suka explore dunia luar.. hehe.. so group aku da bincang nak pegi negara mana.. skrg ni tengah buat kertas kerja..nanti bila kertas kerja da lulus..aku bgitau korang.. negara mana yg kitorang pilih..in sya Allah ^_^

Aku sebagai orang kedua terpenting dalam team ni.. hmmmmmm..mcmmana ye nak cakap.. okay..honestly..aku rasa 'berat' sgt dgn amanah ni.. sbb kawan2 da pilih aku kan.. so aku kena buat yg terbaik.. in sya Allah..

Sebelum ni..aku jarang berurusan dengan lelaki.. bukan setakat jarang.. kalo diberi pilihan..mmg aku x nak.. tapi kali ni aku terpaksa.. tapi aku cuba jugak..

Lelaki oh lelaki..sungguh aku x mengerti....hmmmm...

Setiap manusia..I mean..KITA..pernah buat salah..dan AKAN buat salah..

We have no choice but to learn from our mistakes and MOVE ON!

Sabar.. yep.. saat ini Allah sedang mengajar aku erti sabar.. mcmmana? iaitu dengan 'menghantar' orang yg berbeza pemikiran, berbeza pendapat dan selalu mahu menang..egois.. keras kepala untuk berurusan dengan aku..

Aku selalu berdoa.." Ya Allah.. jadikan aku dari kalangan hamba2-Mu yang sabar".

Nah, sekarang Allah makbulkan doa aku.. bukan setakat mengajar aku erti sabar tapi juga menjadikan aku seorang yg kuat untuk terus melangkah.. walaupun da banyak kali jatuh, tapi setiap kali aku jatuh tu la.. aku dapat merasakan..banyak tangan yg dihulurkan kepadaku.

tapi ada 'satu tangan'.. yang selalu ada untukku.. saat aku rasa down giler.. Dia pujuk aku dengan kalam-Nya yang Maha Indah.. sehingga penyair arab@ ahli sastera yang paling femes ketika zaman nabi pun masuk Islam sbb apa? sbb dia kata..Kalam Al-Khaliq itu terlalu indah dan mustahil ayat2-Nya itu direka oleh manusia.. Subhanallah..

Saat aku merasakan.. orang lain x paham aku.. orang lain salah paham aku.. orang lain judge aku sesuka hati.. orang lain mengatakan sesuatu yg aku x pernah cakap.. orang lain kata aku buat sesuatu tapi aku x pernah buat pun!

Tapi..

Kalam-Nya selalu memujuk hati ini..

Seolah-olah mcm Al-Quran tu kata kat aku,"Wahai Asiah...sabarlah...ni sikit je ni..ada orang kena uji lagi teruk..kalo nak tahu sape..baca la quran tu..". Kisah nabi Musa, kisah Kekasih kita..Muhammad SAW.. dan para  anbiya' yg lain.. dugaan mereka sgt hebat..

Mungkin ada antara kita boleh kata..."Alah..dah dorang Nabi..mestilah hebat..mmg dorang boleh tanggung semua dugaan2 tu..nama pun Nabi"..

Kita senang cakap..cuba bayangkan kalo anda berada di tempat Nabi SAW..mcm dlm situasi kat bawah:

1) Nabi SAW pernah dilempar najis..
2)Pernah kena sihir.
3)Puterinya Zainab, pernah disakiti hingga gugur kandungannya..
4)Masa perang Uhud, rahang Nabi SAW BERDARAH TERUK sbb kena hentam dengan puak2 kafir Mekah..sampai sahabat2 berebut nak cabut anak panah tu.termasuklah sahabat yg cedera parah n ada sahabat yg terlalu cinta kat Nabi SAW, sampai dia TELAN darah yg mengalir dari luka Nabi SAW.. Subhanallah..Sollu a'lan Nabiy
5) Banyak lagi la dugaan2 hebat yg Baginda telah hadapi..

Kalo kita ada kat tempat Baginda..ohhhh..aku x tahu lah.. aku. x sanggup..

Allah dah berapa kali pujuk Nabi SAW dlm Quran..supaya Baginda sabar..sabar dan sabar..

Sama la jugak macam kita.. Allah x kan bagi sesuatu amanah atau mentakdirkan kita dalam kehidupan begini..melainkan kita mampu melakukan..

Jatuh bangun tu biasa..cuma terpulang pada kita.. mahu mencari sumber kekuatan dari mana..

So, bila Ustaz Samer tanya n kata kat aku (dlm lughah arab)..kalo berminat nak hapal quran..dia bersedia tasmi' hafazan aku.. n dia jugak beri aku peluang untuk bertalaqqi dengan dia.. Allahu Akbar.. Alhamdulillah..

Mana mungkin aku menolak pelawaan ini  ^_^..

Aku menasihatkan diri aku.. agar terus istiqomah dan kuat melawan mehnah di sepanjang jalanku menuju redha-Nya..  aku cuma memerlukan sahabat2 yg rapat dgn aku agar JANGAN BERHENTI menjadi 'daya penolak' kpd aku untuk terus istiqomah dengan jalan yang aku pilih..



Alhamdulillah.. ramai yang menyokong aku dari belakang.. my family, lecturers and friends support me a lot! Thank u very much and may Allah bless and grant all of you JANNAH..aminn..in sya Allah.. ^_^








Friday, 14 February 2014

The Innocent

Assalamualaikum semua..

‘The Innocent’?? hmm..sapa yg innocent? Haa.. kalo nak tahu..baca sampai abes..skimming pun x pe..asal baca. J
Korang suka kucing? 

“Errr… gelilah.. sbb kucing ni boleh bawak penyakit”.. kak oi.. kalo jaga elok..bagi mandi, syampo n rajin wat medical check kucing tu kat hospital, penyakit x kan datang la dari kucing tu dgn izin Allah..

“Hmm..malaslah”. oKay. Jom tengok akhlaK Rasullullah, dan para sahabat terhadap makhluk Allah yg istimewa ni.

1) Air liur kucing kotor ke?

Pada suatu hari, Baginda Rasul  hendak mengambil wuduk untuk menunaikan solat. Baginda melihat seekor kucing yg sedang minum air di tempayan yang akan digunakan oleh Baginda untuk berwuduk.
Baginda menunggu hingga kucing tu selesai minum, kemudian Rasulullah berwuduk menggunakan air tempayan tersebut.

Kalaulah air liur kucing tu najis, dah lama dah Rasulullah SAW x guna air tempayan tu..

3) Macam biasa, Abu Hurairah, salah seorang perawi hadith yg x kurang femesnye..bersama sahabat2 Nabi SAW yg lain akan berkumpul untuk menuntut ilmu drpd Baginda. Abu Hurairah ni saaaaaaaaaangat suka kucing. Asal jumpa kucing je, dia mesti letak miaw tu dalam jubah lengan dia. Orang arab badan besa weeehh.. entah berapa ekor anak kucing boleh masuk.. hee ^_^ 

Lalu Baginda SAW melihat ada something yg bergerak-gerak dalam lengan jubah Abu Hurairah ni dan Rasulullah pun Tanya la.. then Abu Hurairah jawab, ada kucing dalam lengan jubah dia.. Sebab tu Nabi SAW gelarkan dia Abu Hurairah. 
 I'M A CAT LOVER. 

Okay..sekarang ni aku nak perkenalkan kucing-kucing aku pulak.. masa kat usim, dorang la penghibur hatiku kala duka dan lara.

1) Hai, nama saya Bella. Sebenarnye.. saya tersesat kat banggunan Canselor Usim.. lebih kurang 500 m dari asrama. Kebetulan saya terjumpa dgn Asiah yg terpaksa balik jalan kaki sbb bas x de.. dia la yg bawak saya balik asrama Kolej Kediaman 1.


Kat tempat baru saya ni, ramai orang suka bagi saya makan, siap bagi mcm2 nama timangan lagi.
Saya jugak ada ramai kawan n masa musim mengawan, hampir semua kucing jantan cari saya. Pakai GPS n Waze pulak tu. Saba je la.

One day..
 Bella comes to me and

It bites my finger( bajet gigi tajam ^_^)

video


2) Hellooo..Namo eden Umar. Walaupun eden Nampak garang, tapi manja gilerr.. sbb tu eden  ada ramai  aweksss..antaranya, Bella, Honey n Yong Le.



video
Hobi unik eden
    
3) Assalam. Nama I Hani  tpi Asiah panggil aku Honey.  I pun x paham kenapa haha.


Dalam banyak2 kucing kat USIM ni, I’m the only one yg pernah tidur dgn Asiah. Jangan risau. Sebelum dia tidur dgn I, dia ‘scan’ I habis-habisan sampai konfem x de kutu n lain2.  ^_^

Honey, Good Night :)

4) Hoi.. Nama aku Yong Le. Kenapa nama aku mcm cina?  Kalau Honey x paham kenapa nama dia Honey, aku lagi x paham kenapa nama aku Yong Le haha. Mungkin sbb muka aku mcm cina2 sket kot. Maybe.

I love to sleep under green leaves. Bagus x? hee~
________________________________________________________

Mesti korang dah familiar kan tengok kucing kat restoran dok mengiauw-ngiaw mintak makanan. Betul x? 

So, apa korang buat? Sepak n halau kucing tu? Allah2..janganla..

Kalaulah kucing tu paham bahasa melayu, 

Kalaulah kucing tu boleh BERCAKAP bahasa melayu,

Mungkin dia akan cakap mcm ni, 

“aku ni nak mati dah ni sbb x makan lama sangat, korang mampu beli makanan setiap hari, nak bagi sisa makanan kat aku pun kedekut ke?”.

Kalaulah kucing tu mampu bekerja mcm kita,

Kalaulah kucing tu ada income sendiri,

Dah lama dia boleh beli makanan sendiri, 

X perlu tebalkan muka untuk mintak belas kasihan korang untuk makan walaupun hanya  sisa makanan. Hanya kerana dia kucing jalanan yg kotor dan busuk L .



 
May Allah bless you brother  J

Semoga Allah murahkan rezeki pak cik. Ameen J  

For your information, orang kat Syiria sana, I mean, Mujahidin yg x cukup makanan pun x berkira nak kongsi makanan dgn kucing walaupun dorg sendiri kekurangan makanan TAHAP KRITIKAL


Moga Allah beri kemenangan kepada Mujahidin di Syiria, Palestin dan seluruh dunia. Allahu Musta-a’n. Hasbunallahu wani’mal wakeel!!!

   I love this picture :)

Rasulullah, para sahabat, ummul mukminin (isteri2 Nabi SAW) dan para ulamak pun sayang pada makhluk Allah yg comel dan manja ni, janganlah kita melayan dorg dgn kasar seperti sepak, pukul n so on kecuali kalo kucing tu mmg gangster n x de langsung sifat kekucingan. 

Ya, kucing x de akal mcm kita tapi dorg juga punya hati dan perasaan. Mahu menyangi dan disayangi.

Oh ya, kajian telah menunjukkan bahawa dengan memelihara haiwan mcm kucing ni boleh kurangkan stress n sometimes kucing sangat memahami mood owner nye..  J

“Bagai anjing dengan kucing”?

walaupun anjing adalah binatang kategori najis mughallazoh, tpi dia still makhluk Allah yg ada rasa sayang dan ingin disayangi walaupun dia sendiri tidak berakal. Subhanallah :)


Oppa gangnam style haha!

^_^!

-WASSALAM-