Saturday, 23 November 2013

The Other Half

The Other Half
Assalamualaikum korang..pe kaba? Sehat? Mudah-mudahan sehat hendaknya. Akhir2 ni, mata aku sikit lebam sebab x cukup tido. Assignment aku ‘sikitttt’ sangat. Huhu. Aku cuba untuk mencari peluang untuk keluar dari dunia yang kadangkala membuatkan aku stress.. so aku tulih la blog kali ni.. haha

1) Aku ada sorang English lecturer, Miss Yana.. dia ada best friend yang sedang melanjutkan PhD dalam course Tesl di University of York. Nama dia Fariha n classmates aku panggil dia Kak Fariha. Dia selalu je datang USIM n interview kitorang untuk siapkan tesis dia.

    Lpas abes interview..


                             Bersama Kak Fariha (Shawl merah sebelah kiri aku)

Dia bagi kad kawen kat aku.. kita selalu dapat kad kawen yang tertulis,( nama orang) dan keluarga..tapi aku dapat…


                                                                ^_^

Miss Yana ada cerita kat kitorang tentang drama percintaan Kak Fariha n bakal suami dia. Memang drama abes..hahaha.. Sanggup Kak Fariha pergi  UK semata-mata nak jauhkan diri drpd si dia..tapi dah jodoh kan..hmmm.. jodoh x kemana.. hee~

Kak Fariha kata bas akan disediakan untuk kitorang.. aku n classmates sume excited nak pegi..tetiba dia call kata bas x de atas sebab2 yang x boleh dielakkan.. eargh! Tention! Sbb x leh g wedding je pun.. Haha.. so  kitorang suma sewa keta semata-mata nak g wedding dia kat Uniten. Aku dah dua kali pegi  Uniten.. Cantik J


                              Cuba teka mana satu lecturer aku, Miss Yana?  :)


                                       

                                         Congrates Miss..Upsssss..Mrs.Fariha . ^_^


                Bersama pengantin baru dinikahkan pada malam sebelum majlis kenduri :)

First time aku pegi wedding yang pengacara majlisnya mengendalikan majlis dalam BAHASA ARAB! Memang terbaiklah! aku nak buat macam ni jugak la nanti..haha.


I don't know who are  the lucky guy that will come into my life to complete half of my Deen and be 'my other half'  ^_^ .. I never have a special boyfriend BUT...






Kepada Kak Fariha.. MABRUK ALAIK! Moga bahagia ke anak cucu.. Moga selamat kembali ke UK..Doakan kejayaan saya tau!  ^_^

*Amat terkesan dengan kematian saudara Ahmad Ammar. Pemergianmu ditangisi saudara seagama yang tidak pernah bersua muka denganmu. 


Moga rohmu tenang disisi kekasihmu, Al-Khaliq juga disamping sahabat Rasulullah yang sanggup menelan peluh nabi kerana cintanya yang teramat sangat....subhanallah.. what a great ending of life! :)

  -Wallualam-

Sunday, 27 October 2013

A 'walking dictionary'.

Assalamualaikum semua.. sehat ke? Lepas makan daging lembu @ kambing yang terkorban masa raya korban baru2 ni, harap korang makin sehat. hehe ^_^

1) Masa raya korban haritu, banyak orang pakat sembelih lembu, kambing..tapi aku sembelih AYAM!!

Ni la kali pertama aku sembelih ayam.. aku x nak join program ni tapi dah kawan2 aku ramai yang join sebab takut nak sembelih ayam tapi dah ramai sahabat2 yang join so aku pun ikot je la. Program ni dijalankan di USIM dibawah penyeliaan pihak JAKIM.

Bila tengok video2 yang ditunjukkan oleh pihak JAKIM masa dorang wat spot check kat restoran2 n premis2 ayam.. tekak aku rasa loya teruk! Rupa ayam yang kita biasa tengok tu dah siap untuk dijual mmg elok+bersih+bersinar+melazatkan.. tapi korang tahu ke sapa yang sembelih? Islamkah penyembelih itu?. Kalo korang yakin ayam tu datang dari sumber yang bersih n halal.. x pela..mcm abah kawan aku, dia beli ayam dan sembelih ayam sendiri. Yang ni lagi bagus..haha.

Dah banyak kes restoran2 mamak yang menggunakan tanda halal JAKIM palsu siap dengan gamba2 tulisan kalimah ALLAH N MUHAMMAD kat entrance restoran dorang tapi cuba korang tengok bahagian dapur restoran tu, bersih x? cuba korang Tanya mamak tu, restoran tu ada jual daging lembu x? sbb mamak yang kononnya muslim ni dorang x makan daging lembu.. kalo nak pasti lagi..suruh dorang mengucap..kalo berani buat la.. haha.. Pegawai JAKIM tu kata, x de satu pun kedai mamak kat area Nilai yang dapat sijil halal JAKIM. USIM Students, TAKE NOTE!

Selepas mendengar ceramah drpd pihak JAKIM yang meloyakan tekak aku, akhirnya tibalah saat2 yang dinantikan..sembelih ayam!


                                                 Bersama ayam yang bakal ‘syahid’ ditanganku.

Awak(ayam)..Sebenarnye kan awak (ayam).. saya sedih sangat tengok awak (ayam).. tapi bila saya tengok awak (ayam) tu.. perut saya berdondang sayang.. ermm..macam mana tu awak (ayam).. hee~

Lepas tu aku pun apa lagi.



                                    Meraba tengkuk ayam untuk mencari HALKUM DAN MARIH.



BISMILLAHI ALLAHU AKBAR!!! Terketar-ketar tanganku pegang pisau tpi ok la hee~ J.. ada kawan aku yang terlalu nervous sembelih ayam sampai terputus tengkok ayam tu HAHA!

Lepas tu, aku biarkan ayam tu menggelupur sendirian atas rumput. Masa aku sedang melihat ayam sembelihanku menghadapi saat2 sakarat.. tetiba ada pulak kawan aku yang tengah queue (beratur) untuk sembelih ayam..dia datang kat aku n jerit” Asiah, tolonggg..ayam ni nak lari!!” .. haish.. aku tengah feeling ni.. ayoyo.. hahaha..


                          Gamba candid..guna henpon aku lak tu.. bertuah punya kawan.. ^_^!

Makruh menajamkan alat sembelihan atau menyembelih ayam dihadapan ayam2 lain atau menunjukkan ‘mayat’ ayam kepada ayam2 yang laen kerana perkara itu boleh menakutkan ayam yang akan disembelih.. Binatang juga punya hati dan perasaan tau~



                                                          Special case.. hehe ^_^

2) Masa kat matrik Selangor, aku ada sorang classmate. Namaya Amalina n aku panggil dia Ina. Dia la yang hadiahkan aku tudung labuh yang dia jahit sendiri masa besday aku yang ke-18. Aku ada tulih pasal dia dalam entry pertama aku dalam blog ni. Lepas habis matrik, kitorang dua masuk USIM tapi dia amek course sains computer ( Information Security and Assurance) dan aku pulak amek course Pengajian Quran n Multimedia (Quranic & Multimedia Studies). Fakulti kitorang pun dah jauh kemain, memang susah la nak jumpa.

Nak dijadikan cerita, dia kata dia nak tukar course sebab x minat math, sama la macam aku..tapi aku apply course ni sbb aku minat.. iA 

Then Ina gtau yang dia dah apply course aku dan permohonan dia diterima. Allah mentakdirkan dia sekelas dengan aku di USIM selama 4 TAHUN dan setahun di matrik Selangor(sebelum masuk USIM).. kiranya kitorang akan jadi classmate 5 tahun la( iA).. lamanya... fuh!


                                                      Ina, nice to meet you again  ^_^

3) Part ni aku berat hati nak tulis tapi nak tulih jugak.

Aku ada sorang English lecturer, namanya Sir Ibrahim tpi kitorang panggil dia ‘Ayahanda’.. Aku x paham kenapa dia suka sebut2 nama aku kat kelas laen sampai la ke kelas roommate kepada classmate aku yang amek course Bahasa Arab. Aku rasa assignment aku biasa2 je n aku x de la terer English sangat. Masih merangkak-rangkak lagi untuk jdi seorang ‘mutamakkinah’( expert in English). 

So, roommate kepada classmate aku ni, Hanan namanya. Dia nakkkkkkk sangat jumpa aku. Sumpah aku segan. Segan giler. Gile pun x segan macam tu.  Satu malam ni, aku pegi bilik classmate aku sebab ada keje sket, terserempak la dengan Hanan ni. 

Subhanallah, SHE IS AMAZING+ SUPER EXPERT IN ARABIC LANGUAGE. Aku memang suka berkawan dengan orang yang terer arab ni, lepasan STAM lagi. Peribadinya memang AWESOME.. aku rasa rendah diri dengan dia tapi dia banyak cakap+perangai gila2..just like me. Baru jumpa dia tapi macam dah lama kenal. Inilah sebenar-benar ukhwah J

Bila terserempak dengan dia kat fakulti, dia banyak tolong aku cakap arab. Thanks Hanan. May Allah bless u bebeh ^_^.

She is my ‘walking dictionary’ J.

Dia ada gtau yang dia ada apply Universiti Al-Azhar dalam bidang Usuluddin dan Alhamdulillah permohonan dia diterima. Aku x tau kenapa aku sedih giler.. padahal aku baru kenal dia x sampai 2 bulan.

Masa kali terakhir aku jumpa dia, dia  ada tengok video2 dalam henpon aku.. aku biarkan je dia.. tapi bila dia nak bukak satu video aku yang agak private(private la sangat haha), aku cepat2 rampas henpon tu. Then dia kata, “ Asiah, lepas ni aku x jumpa kau dah.. 4 tahun..lama tu”, spontannya aku lepaskan tangan aku n bagi dia tengok video tu.. video yang menghilangkan mengantuk.. hahahaha.

Then aku bukak lak henpon dia tengok gamba2.. dia biarkan jer aku..sampai la satu  gambar ni.. dia rampas henpon dia.. then aku kata, “ Hanan, lepas ni mungkin aku dah jumpa kau selama 4 tahun Hanan 4 TAHUN!”. Secara automatiknya, dia lepaskan tangan n aku pun tengok la gambar tu.. owh.. rupa2nya…sahabat kebanggaan aku ni seorang Niqabis! (Pakai purdah kat luar USIM sbb kat dalam USIM x leh pakai niqab).. lagi la aku bangga dengan kau Hanan! J

Sebelum berpisah, aku sempat bluetooth dia satu gamba yg aku edit sendiri..



Hanan, sebagai seorang sahabat…aku sayang padamu ^_^  jgn lupakan aku tau. Doa aku yang terbaik untuk kau. Kat Mesir nanti, jangan tanggal niqab ea. Moga istiqamah. Sumpah aku sedih giler masa last jumpa kau.. tpi x pela..nak wat camne.. siapalah aku mahu menghalangmu..kerana kita berdua adalah musafir ilmu~

Ya Allah, permudahkan setiap langkahnya menuju redha-Mu.. amin.. iA J

*Hanan, thanks 4 the lovely hijab. Moga ketemu lagi. AMEENNNN.. iA ^_^


                                                    -WASSALAM-

Monday, 30 September 2013

First Step

Assalamualakum semua..alhamdulillah ala kulli hal (semua urusan). Sukar untuk menterjemah perasaan aku time ni. Aku tulih ikut suka hati je ea.hehe.. ^_^

1) Kenduri kawen abang can kat umah fi Sungai Buloh. Moga bahagia sampai syurga ye abg can
poyo..bersama zaujah manisnya..iA J




Masa kenduri tu, ada dua orang tetamu yang lebih istimewa drpd dorg suma kat atas tu..aku x kan lupa dorang dua..hehe.. ^__^

2) Masuk USIM.

Semalam, masa aku tengah landing atas katil, aku termenung sorang2. Kalo dulu, aku tengok USIM dari jauh je n teringat betapa susahnya aku melalui alam persekolahan+ zaman matrikulasi yang sangat banyak pahit manisnya.

Dan sekarang susah nak percaya yang aku dah jdi student USIM n dapat course yang aku impikan setelah buat solat istikharah.. Pengajian Quran & Multimedia. Dalam family aku, aku sorang je kot yang amek course yang seimbang dunia akhiraat.HAHA ^_^

3) Kak Zu

Beberapa bulan sebelum masuk USIM, aku pegi Masjid Negara, KL teman papa bagi forum Forum Perdana yang dihadiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama Islam, apa ntah nama dia..aku x ingat la..then, aku g solat zohor kat Masjid Negara n terserempak dengan sorang kakak ni yang kebetulan nak solat jugak.

Aku tegur akak tu, nama dia Kak Zu baru lepas amek STP n tengah tunggu tawaran university sama dengan aku. Then, aku ajak dia solat Jemaah dan Kak Zu jadi imam. Lepas tu aku balik umah N x jumpa dah dengan dia.

Masa minggu orientasi kat USIM, ada forum “Erti Kemerdekaan Yg Sebenar”, Ustaz Ridhuan Tee dan Ustaz Pahrol A. Juoi dijemput jdi panel. Memang gempak abes r.

Masa aku tengah sakit perut layan jenaka Ustaz Ridhuan Tee, TIBA-TIBA..

Ustaz Ridhuan Tee(baju biru), Ustaz Pahrol(baju hitam)


Ada kakak yg dok kat depan aku, dia kata ”Eh, macam pernah jumpa je kamu ni, kita jumpa kat Masjid Negara, ingat lagi x??”. Kak Zu!!  Mana mungkin aku lupa..



Sembang punya sembang, rupa2nya bilik dia depan bilik aku je. Memang x leh blah betol.
Kak Zu.. Kita berjumpa lagi di USIM. Subhanallah..SPEECHLESS!!! ^_^

4) Majlis2 ilmu

-Silap masuk majlis ilmu.

Aku juga ada pergi ceramah anjuran KEMENTERIAN, yang bertajuk “Mensyukuri Nikmat Keamanan”.
Panel yang dijemput adalah seorang Profesor dari UITM dan namanya terpaksa aku rahsiakan.
Sejam pertama, hujah2 yang dikemukakan memang sangat bernas, memang aku tabik la untuk SEJAM PERTAMA SAJE..TAPI..

Aku x sangka pulak dia ni PRO BN.HAHAHA.

Dia ada kutuk Anwar Ibrahim sebab x bagi DNA dia untuk disiasat.

Dia pertahankan bahawa PTPTN SANGAT tidak wajar dimansuhkan.

Dia kata perhimpunan BERSIH 2.0 adalah rancangan Barat untuk menhuru-harakan Malaysia. Kata x nak mahasiswa terlibat dalam politik, so kenapa bagi ceramah politik dalam universiti??

Sepanjang dia merapu tu, aku tahannnnnn ja, kalo ikutkan hati, memang aku nak jerit dah waktu tu.. Ada student USIM yang keluar dewan sebagai tanda protes. MAYBE.

Korang boleh tanya semua students USIM yg dengar ceramah tu. X de maknanya aku nak tipu.

Tapi,

BILA DIA KATA, NIK AZIZ BIN NIK MAT MENGATAKAN ALLAH ITU SAMSENG,

BILA DIA KATA, NIK AZIZ MENGATAKAN ALLAH ITU ZALIM,

BILA DIA KATA NABI X PAKAI SERBAN,

ITU SUDAH KETERLALUAN!!! Secara spontannya, aku angkat kedua-dua tangan setinggi yang boleh dan buat simbul pangkah dengan kedua-dua jari telunjuk. Bukan aku sorang je, sahabatku siap buat aksi tumbuk tangan lgi tanda x puas hati. Good job bebeh..haha. Masa tu jugak, dewan USIM mmg riuh rendah, mungkin susah nak terima apa yang Prof sampaikan.

Prof, sila bukak kitab2 sirah Nabi SAW, apakah yang Nabi guna untuk meleraikan perbalahan kaumnya yg ingin meletakkan Hajarul Aswad ke tempatnya? SERBAN!

Pernahkah Prof tahu apa yang dilakukan Nabi apabila mengetahui ada kucing tidur dalam SERBANNYA??

   PROF, PLEASE READ THE          SIRAH!!!!!!!!



Kau sendiri yang bangga mengaku yang kau tu ahli akademik major bahasa, so..bila ada masalah atau khilaf tentang hukum dalam Al-Quran mengikut perubahan zaman, nanti, kau nak rujuk kat sapa???? Nak ikut ijtimak sapa?????

ULAMAK JUGAK KAN???? Aku x de la alim sgt tpi x de la jahil sangat.



-ceramah pasal bahaya syiah.




Satu perkara yang sangat istimewa pasal USIM, majlis ilmu kat sini sangat meriah, korang perhatikan betul2 gambar di atas,ramai students datang sampai x de tempat duduk. Ada yang sanggup berdiri kat belakang, ADA YANG DUDUK ATAS PENTAS BELAKANG KERUSI PENCERAMAH!! Salah sorangnya aku la. Ramai students duduk bersila kat atas pentas tu so, aku x de la malu sangat ^_^.

5) Kenangan bersama rakyat syiria. Namanya Nawal, ada 6 adik-beradik n sekarang ni dorang tinggal kat Shah Alam. 

 Nice to meet u Nawal


6) Speaking Arabic.

Aku sangat cinta bahasa Arab dan aku sangat teruja untuk mendalaminya. Alhamdulillah aku dikelilingi oleh sahabat2 yang terror cakap arab, kebanyakannya lepsan STAM termasuk la roommate aku, ngee~ J

Aku ada berkenalan dgn sorang foreigner  from Libya.First time jumpa dia, Sungguh aku x paham apa dia cakap tpi bila dah kawan dgn dia, bolela paham sikit2. Namanya Amal, datang USIM buat Master dalam bidang Kaunseling, dah kawen, ada anak yang masih bersekolah n dia tinggal kat Ampang. Masih muda, memang hebatla!

YA ALLAH, BANTULAH ASIAH BT ABDUL RAZAK AGAR MAMPU MENEGUK ILMU SEBANYAK MUNGKIN TERUTAMA MENGUASAI BAHASA ARAB DENGAN BAIKKKKKKKKK SEKALI, AMINNNN!!

 7) Anyway, aku seronok sangat3 belaja kat usim ni. Kadang aku terserempak dengan membe2 skola lama, ada membe yang aku last jumpa masa darjah 3! Namanya Itrah.Dah besar dia sekarang. Memang jodoh kitorang jumpa kat USIM.hahaha.

Banyak gle membe dari KMS yang tegur aku.Honestly, aku x ingat sgt nama dorg sbb x rapat sangat masa kat KMS tpi sumpah terharu weh! Nice to meet u guys J hehe..Apa2pun, disini, di Bumi USIM ni, aku jumpa ramai gle orang yang aku pernah jumpa walaupun sangat sekejap macam Kak Zu, dan kawan lamaku, Itrah, dan Allah mentakdirkan kami bertemu disini alhamdulillah..

Aku berasakan kesan biah solehah disini makin meresap dalam diri. Terima kepada sahabat-sahabat yang sangat aku cintai, walaupun korang perangai gila-gila macam aku, tapi selalu jugak ajak aku gi surau, dengar ceramah.

“Yayah, meh la g masjid, ada ceramah beh!”

“Wei, Habib Syeikh Asseghaf, bakal ayah mertua aku nak datang USIM la, gila x nak pegi..jom gi sama2..hehe”..boleh dia ngaku Habib Syeikh tu ‘ bakal ayah mertua’ dia..perasan betol sahabat aku ni..hahaha.

Hai sapa la Syeikh Habib Asseghaf ni? Dia la yg mem'femes'kan  qasidah ‘YA HANANA’.. ^_^

Semakin lama aku disini, semakin aku mencintai qasidah. Setiap hari Ahad, surau kat asrama aku ada wat qasidah, so semalas-malas aku pun akan g surau jugak iA..semata-mata nak dengar qasidah..ini semua pengaruh Habib Syeikh.haha..

Alhamdulillah aku besyuko sgt3 sebab dikelilingi oleh sahabat2 yang macam ni.

Majilis ilmu memang bersepah kat USIM.

Moga Allah mengampuni dosa2ku, keluargaku yang jauh di mata (‘jauh’ la sangat,haha) , sahabat-sahabat yang sanggup mengharungi perjuangan di sini bersama-sama denganku.






                                         UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA ^__@
                                                      -wassalam-

Thursday, 15 August 2013

A new member

Assalamualaikum korang.. sehat? pa khabaq iman dalam dada?.. harap2 sehat sehat tubuh badan la ea..mentang2 dah masuk bulan syawal... korang jangan kata berat badan naik balik..haha..

okey..sekarang ni..kita baru saja mengahadapi bulan yang paling berkat dalam setahun-RAMADHAN~
dan kita sedang menikmati bulan SYAWAL~..dan x lama lagi kita nak sambut 31 Ogos..Hari Kemerdekaan..

Sebelum aku citer pasal abang aku..aku nak melencong sat..

1) Ramadhan yg lepas..adalah ramdhan yang paling bermakna buat orang macam aku ni..mmg best dan sangat bermakna..nak citer semua memang x sempat la kot..

Bila tiba bulan Ramadhan.. papa pasti sibuk+++  dgn keje2 dakwah dia..especially kat kampung2 orang asli..masa aku form 3, aku ada satu impian.. nak islamkan seorang..x kesah la orang apa pun. tapi hasrat tu.. aku pendam je.. 4 tahun kemudian..barulah impian aku yg terpendam tu..dimakbulkan..ALHAMDULILLAH...

Aku sedang islamkan sorang muslimah yang 3 tahun lbeh muda..mudah-mudahan..adik jadi muslimah yang lebih baik dprd aku ni -di Kg.Tuel..pada bulan Ramadhan-..



Bila aku dah islamkan orang, bukanlah bermakna aku orang bagus,, sebab apa tau? sbb orang yg pilih untuk convert to Islam..selalunya LEBIH BAIK drpd kita yg mmg sedia Islam ni.. aku baru islamkan SORANG. tapi papa dah islamkan LEBIH 5,000 orang..sejak dia menceburi bidang dakwah ni..

Papa ada masuk tv3..cewah..habaq jugak tu..hehe


.Moga Allah permudahkan jalan2 dakwahmu, papa..ameen.. ^_^.


2) Raya datang lagi..yeeehaa.

Adik-beradik aku x ramai sangat..15 orang JE.. tapi raya tahun ni.. kakak2 n abang2 aku ramai  yg beraya kat umah mentua dorang.. so raya tahun ni x de la semeriah tahun2 lepas.. tapi x pe.. kita ENJOY!! hehe~
with my beloved papa, abg can n my two sisters ^_^   

3) Abang aku dah kaweeennn!!! 

Pada hari raya ke-3..abang aku dah tamatkan zaman bujang dia dengan kak Amie Sofia bt Ahmad..pengacara tv al-hijrah.. walaupun kak amy ni pengacara tv, juara Solehah 2010..boleh dikategorikan sebagai artis lah..tapi majlis nikah sangat sederhana..x macam artis yang laen yang banyak habes dwet hanya untuk majlis nikah..padahal kehidupan lepas nikah tu  banyak perlukan dwet.kan?...sebagai adik.. aku sangat happy :)

Masa akad nikah abang can..tok kadi yang nervous tlebih..sampai kena ulang lafaz 2 kali! haish!

Abang can lafaz sekali je.. dah selamat ijab kabul..alhamdulillah..

Hmm. awat la tok kadi tu yang nervous lebih..padahal yg nak nikah tu..abang aku.. kena report kat bini tok kadi ni..HAHA..



                                                Congrates to my brother, abg can.


kepada abang can.. stay soleh..stay cool and stay sengal..k ^_^.



alolo..sweetnyeeee~ ^_^ 


      Mudah-mudahan abg can n kak amy bahagia sepanjang perjalanan menyulam cinta hingga ke syurga.AMIINN!!



To Kak Amy..WELCOME TO OUR BIG FAMILY..


Dengan ini..aku nak jemput korang ke kenduri kawen abg aku di Sungai buloh..pada 7/9  ni..ramai2 kita meriahkan majlis..iA  :)

p/s: Hari Kemerdekaan dah nak dekat.. cuma mahu mengingatkan..HAKIKAT KEMERDEKAAN ITU HANYA APABILA..SEORANG HAMBA MAMPU BERIBADAH KEPADA ALLAH TANPA HALANGAN @ SEKATAN..

Apapun.. selamat menyambut Hari Merdeka..moga nikmat kemerdekaan ini AKAN DIKONGSI bersama saudara-saudara kita di Mesir, Syiria, Palestin, Burma, Iraq, Iran dan seluruh dunia.. 

ALLAHUMMA AMEEN!!!!
                                                                
                                                          -WASSALAM-

Monday, 8 July 2013

Inconvenient True..

Assalamualaikum semua..apa khabar iman? Under construction? Alhamdulillah.. ^_^ 

Actually, aku x tau nak mula macam mana..tapi aku cuba setakat terdaya..

Sejak akhir2 ni..isu mesir sedang kuat berdengung di serata dunia..err..mula2 aku pun x paham..kalo nak paham lagi..baca la ni>>> https://www.facebook.com/MesirKini

x paham lagi?

MESIR




Ha..amacam gambar2 tadi..rasa ‘seronok’ x?  eh jap..yang kita dok sibuk pasal mesir ni..lupakah kita pada dorang yang deritanya entah sampai bila....

PALESTINE




SYIRIA





BURMA


ROHINGYA


Banyak lagi gambar aku nak tunjuk..tapi aku x upload banyak sbb takot+sedih yang teramat sangat nak tgk.satu gambar pun..cukuplah.

Jap2, family kita di Penjara Abu Gharib, Penjara Guantanmo  lak.. pe citer?? 

Sebut pasal Penjara Guantanmo  ni..aku ada terbaca dalam majalah Al-Islam, kalau x silapla..sebelum Barack Obama( slangue English sket..hehe)..dia ada gtau nak lepaskan ‘ayah2’ n ‘abang2’ kita yang kebanyakannya terdiri drpd orang awam include ‘ibu2’ n ‘kakak2’ kita yang lemah x terdaya tu..

Seksaan yang dajal2 tu buat x de teruk mana  bagi orang2 yang x de sensitivity langsung..setakat  dikenakan kejutan pada badan x kira jantina, wanita2 di sana dirogol pun adalah perkara BIASA  la..si Barack ni kempen sebab nak raih undi je kan..bila dah jadi Presiden..Penjara Guantanmo DILUASKAN!!
(gambar Penjara Guantanmo)

PENJARA GUANTANMO



PENJARA ABU GHARIB


Setiap yang berlaku PASTI ada HIKMAHnya..

Apa beza negara kita dgn negara2 diatas? Tempat kita AMAN..kalau setakat tengok iklan dalam tv tu..memang la..cuba tengok yang realitinya..kes pecah rumah,culik anak orang,  rogol, simbah asid, rompak guna cara pukau, perkembangan puak syiah di sluruh Mesia..aman ke tu?

Malaysia Negara Islam tapi hanya pada nama bukan akhlak dan tutur kata..bukan semua la..jangan salah paham pulak.. so, apa beza Islam di tempat kita n Islam kat tempat depa?

Anak2 muda kat sini..kalo Tanya. Justine Bieber, Psy, One Diretion, Joong Kook.kenal dorang x?

X  sempat tanya habes soalan  lagi.. DAH ANGGUK DAH..

Cuba Tanya..kenal x..Muhammad Al-Fateh, Hassan al- Banna, Syed Qutb, Morsi, Erdogan, Muhammad bin Abdullah.. aku rasa ramai yang gigit jari..

Haa.. disitu dah Nampak kelemahan kita.. sebab tu masa Joong Kook datang Mesia, 

Jangan pelik bila tengok  anak gadis kita yang Islam ni berebut-rebut nak bersalam dgn Joong Kook.. macam malaikat turun dari langit tu..kalau malaikat maut yang turun, tahu pun nak lari..



Bila dia yang non-muslim ni kata yang lebih kurang macam ni, “ saya menghormati agama saya dan saya tidak menghalang kamu (muslim)  untuk menghormati kamu (x bersalam dgn lelaki ajnabi apatah lagi non-muslim)”..

Orang yang x buat tu la yang terasa..orang yang buat tu..entah terasa entah idakk.

Yang aku dok citer pasal Joong Kook ni kan..mesti ada yg blurr.''adoi, orang asli mana la nama Joong Kook ni kan, nama macam orang korea jerr'' hahaha.. kalo nak tau dia sapa..tengok ni>>> https://www.youtube.com/watch?v=ed99HUoNvKY

X salah kalau minat..tapi jangan la sampai lebih2.

So..sebagai seorang manusia..(eh korang manusia ke? ea? alhamdulillah.. ^_^) apatah lagi seorang musliM n mukmiN ( apa beza antara muslim n mukmin ea?  Krik2 >> https://www.facebook.com/note.php?note_id=405205452399 ), kita kena buat sesuatu..

Now, I wanna ask you a question.

a) I NEED to do something.

b) I HAVE to to something.

what is the differences between the two sentences?

Which one you choose?

Jawapan yang kedua tu la yang terbaek..menunjukkan kita RELA menolong tanpa dipaksa..

So..what we have to do???











*Setakat ni je lah entry aku..sebarang komen membina lagi bermanfaat untuk ummah sangat dihargai selagi perkara tersebut disampaikan dengan baik dan HIKMAH. Segala salah silap..harap dimaafkan ya bahh..  dan salam ramadhan ^_^!

                                           -WASSALAM-